Pırlanta 4C Kuralı Nedir?
Günün birinde siz de sevdiğiniz kişiye güzel bir hediye almak zorunda kalabilirsiniz. Takdir edersiniz ki, kadınlar; hediye almaktan çok hoşlanırlar. Özel bir insana daha da özel olduğunu belli etmek adına pırlanta hediye edebilirsiniz. Alyanstan sonra en çok tercih edilen gelin aksesuarı pırlanta olarak bilinir.
Pırlanta satın almak istiyorsanız birtakım hususlara dikkat etmeniz şarttır. Kalitesi, fiyatı ve modeliyle beklentilerinizi karşılayan bir pırlanta satın almak istiyorsanız araştırma yapmalısınız. Pırlanta satın alırken dikkat etmeniz gereken kriterler arasında tahmin edebileceğiniz gibi 4C kuralı geliyor.
4C Pırlanta Renk Kuralı
Pırlanta; herkesin bildiği zor elde edilen ve değerli olan elmasın işlenmesiyle ortaya çıkar. Pırlantanın kalitesini belirleyen unsurlar pırlanta 4c kuralı olarak ifade edilmiştir. Renk, berraklık, kesim ve karat olmak üzere dört farklı kriterin pırlanta kalitesini doğrudan etkilediğini söylemek gerekir.
Pırlanta renk; önem taşıyan faktörlerin başında gelir. Pırlanta; aşırı ısı ve basınca maruz kalarak oluşur. Bu yüzden, oluşması sırasında diğer elementlerin atom yapısı pırlantaya dahil edilebilir. Milyonda bir olarak ifade edilebilecek bu zerrecikler; pırlantanın renk unsurunu meydana getirir. Pırlanta; koyu sarıdan başlayarak canlı ve parlak beyaza kadar ilerleyen renk skalasına sahiptir. Bu noktada, renksize yakın olan bir pırlantanın son derece değerli olduğunu ifade etmek gerekir. Renksiz pırlantalar; çok fazla talep görmelerinden dolayı yüksek fiyatlara sahiptir.
Pırlanta renk çeşitliliği; D ila Z arasındaki harfler ile nitelendirilir. D, E, F, G harfleri en değerli pırlantalar olarak bilinir. Nadir bulunmalarına ek olarak fiyatları da oldukça yüksektir. H ve L harfleri arasındaki pırlantalara da yoğun talep vardır. Sektörde en çok kullanılan pırlanta seçeneklerinin bu harfler arasında olduklarını söylemeliyiz.
M rengi ve altındaki pırlantalar ise gözle görülür ve dışarıdan fark edilir sarımtırak renk tonu ile dikkat çeker. Bunun yanı sıra, bilhassa pembe, mavi, sarı ve kırmızı renkli pırlantaların nadir bulunduklarını ve değerli olduklarını söylemek gerekir.
4C Pırlanta Berraklık Kuralı
Pırlantanın bünyesinde zannedilenden çok daha küçük ve saf karbon zerreleri vardır. Bu zerreler; pırlantanın eşsiz ve şık oluşuna önemli katkı sağlar. Ancak, pırlantanın üzerinde aynı zamanda birtakım lekeler de yer alır. Bu izler; doğal izlerdir. Doğanın lekeleri olarak adlandırılmaları söz konusudur. Söz konusu izler; gözle görülmemekle beraber pırlantanın berraklığı içerisinde kaybolur. Bu sayede, pırlantanın berrak hale gelmesi mümkün olur. HRD ve GID gibi laboratuvarlarda pırlantanın berraklığını belirlemek adına kullanılan birtakım teknikler vardır.
Pırlanta berraklık farklı kategorilere göre değerlendirilir. F; tertemiz olmakla beraber nadir bulunan ve üzerinde herhangi bir inklüzyon olmayan pırlantaları ifade eder. IF; içi lekesiz bir pırlanta olmakla beraber yalnızca yüzeyinde birtakım lekeler vardır. VVS1, VVS2 ise uzmanların dahi görmekte zorlandığı küçük lekelere sahip olan pırlantalardır. VS1, VS2; çok küçük lekeli pırlantalar olarak bilinir. Bu pırlanta kategorisinin ticari olarak en çok kullanılan pırlantalar arasında olduğunu söylemeliyiz. SI1, SI2; küçük lekeler barındıran farklı bir pırlanta kategorisi olarak göz doldurur. Son olarak, I1, I2, I3 kategorilerinin gözle görülebilir lekeler barındırdığından bahsetmek gerekir.
Pırlanta berraklık derecesi; laboratuvar ortamında yapılan testler ile belirlenir.
4C Pırlanta Kesim Kuralı
Kesim; pırlanta 4c kuralı içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Pırlantanın eşsiz güzelliğini ortaya çıkarır. Taşın simetri ve boyutları ile ilgili bir özellik olduğunu söylemek gerekir. Ayrıca, pırlantanın ışığı kırma ve ışıltı verme özelliklerinin de kesim ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Takdir edersiniz ki, birçok pırlanta; kusursuz renk ve berraklığa sahiptir. Ancak, kesimleri iyi olmadığı takdirde söz konusu renk ve berraklık özelliklerini yansıtmaları mümkün değildir. Bir başka deyişle, kesim; pırlantanın parlaklığını ve ışıltısını yansıtması adına hayati önem taşıyan bir kriterdir.
Pırlantanın doğru açılar ile kesilmesi şarttır. Aksi takdirde, taşın yüzeyinden giren ışık taç kısmına yayılamaz. Bir başka deyişle, pırlanta; istenilen ışıltıyı veremez. Buna ek olarak, çok sığ veya derin kesim işlemlerinden kaçınılması gerektiğini söylemeliyiz. Kesim hususunda pırlanta ustalarına güvenilmelidir.
4C Pırlanta Karat Ağırlığı Kuralı
Pırlanta satın almak isteyenlerin önem verdiği hususlardan birisi de tahmin edebileceğiniz gibi karat! Pırlanta karat; pırlantanın ağırlığını ifade eder. Gramın beşte biri ağırlık birimi olarak da ifade edilebilir. Karat ağırlığı; pırlantanın değer kazanması adına hayati önem taşır. Bilhassa pırlantanın fiyatının belirlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Renk, berraklık ve kesim özellikleriyle beraber önem taşıyan hususların başında gelir.
Pırlantanın büyüklüğünün artmasına paralel olarak pırlanta karat değeri de yükselir. Bir başka deyişle, daha büyük taşlı bir pırlanta; daha yüksek karat değerine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı fiyatı da oldukça yüksektir.
Birçok kişinin aklında pırlanta 4c kuralına uygun pırlantaları nereden bulabilirim sorusu yer alıyor. Bu tür ürünlerin tüm değerleri en iyi şekilde incelenmiş ve belirlenmiş üstün özellikli pırlantalar olduklarını söyleyebiliriz. Pırlanta uzmanları; kesim, karat, renk ve berraklık kriterlerine göre ürünü inceleyerek özelliklerini tespit etmişlerdir. Ayrıca, 4c kuralına uygun ürünlerin uluslararası standartlarda sertifikalı olduklarından da bahsetmek gerekir. Bir başka deyişle, gözü kapalı satın alınabilecek seçeneklerdir. Uzman güvenilir markaların ürünlerinin her birisi pırlanta sertifikaya sahiptir. Hem uygun fiyatlı hem de sertifikalı ürünler tercih edilmelidir.